Att träna ungdomsfotboll – lärdomar från andra sporter

Lärdomar från andra sporter

Några lärdomar från att träna ungdomsfotboll har verkligen hjälpt mig att träna andra sporter som jag vet väldigt lite om.

År 2002 beslutade Screaming Eagles Youth Football Program att vi skulle starta ett basebollprogram. Problemet var att jag inte hade tränat baseboll tidigare och över 90 % av våra barn hade aldrig tagit på sig en handske, eftersom basebollens popularitet har minskat dramatiskt i innerstaden.

Eftersom vi helt hade kunnat vända vårt fotbollsprogram från botten av ligan till toppen via intensiv tränarutbildning och utveckla ett system med tung forskning, bestämde jag mig för att göra samma sak för baseboll:

Min erfarenhet av baseboll var obefintlig som tränare. Jag hade bara spelat upp till mitt juniorår på gymnasiet och var bara medelmåttig på en mycket bra dag. Jag kände att min lilla expertis i ämnet var minimal och jag hade ingen auktoritet eller trovärdighet att införa ett nytt system på hela Screaming Eagle-programmet. Baseball-“programmet” jag satte igång var endast för mitt personliga team.

Började projektet som alla andra, och gjorde research om videor och böcker som finns tillgängliga för att lära ungdomsbasebolltränare. Jag köpte ett band av Marty Shupack på baseballträningsorganisationen. Jag gick till den lokala inomhusbasebollträningsanläggningen och köpte några böcker och band som alla var specifikt inriktade på ungdomstränare. Jag frågade runt och fick reda på vilka de bästa tränarna var som vann konsekvent. Många av dem tränar på en träningsanläggning inomhus, så jag gick och tittade på några av de bästa ungdomslagen som fick sin året runt-instruktion inomhus.

Jag sökte sedan råd från de bästa ungdomsbasebollstränarna i området. Om du ska lära dig av någon, varför inte gå direkt till den kille som har haft mest framgång? Här i Omaha är det en kille som heter Bill Olsen. Tränare Olsen har tränat NM-lag på Ungdomsnivå. Han är en skicklig gymnasietränare och han var också assisterande tränare i ett av USA:s panamerikanska spel och olympiska lag. Tränare Olsen kan sin sak och har en passion för att utveckla ungdomsbasebollspelare och han älskar att lära tränare hur man lär spelare.

Jag hade turen att gå på fyra stora kliniker som tränare Olsen höll på, och medan jag hade spelat 9 år med organiserad tävlingsbaseboll fick jag reda på:

1) Jag visste ingenting om att träna baseboll

2) Mina tidigare baseballtränare visste inte heller någonting, jag hade blivit bortskämd som spelare.

Jag var fast besluten att inte låta samma sak hända dessa barn.

Coach Olsen visade oss rätt grunder, men ännu viktigare hur man bryter ner och lär ut varje rörelse. Han gav oss många detaljerade framsteg för att lära oss rätt slag, fält, kast och till och med pitching. Jag blev förvånad över att se hur hans metoder liknade hur vi lärde våra barn hur man spelar ungdomsfotboll.

Jag observerade sedan flera av de bästa “select”- och rec-nivåcoacherna medan de körde sina träningar. Jag lärde mig hur man lär ut rörelserna och hur man rakar bort massor av tid från mina träningar. Förr i tiden som jag spelade bestod slagträningen av att 1 spelare slog medan 11 spelare skakade bollar i fältet, vad tråkigt. Sällan gavs några coachningspoäng, vi skulle bli bättre genom att “öva. Jag lärde mig att få mycket mer gjort på mycket kortare tid. Jag fick också en chans att se Mike Evans köra några egna träningar, har Mike tagit flera Pacesetter “Select”-lag till ungdoms-NM och tränar nu ett Junior College-lag. Jag lärde mig några riktigt snygga spel av honom som håller barnens intresse, precis som de roliga lagbyggande och utvärderingsövningar vi gör för våra ungdomsfotbollslag.

För att göra en lång historia kort utvecklade jag en plan och implementerade den utifrån dessa mäns expertis, inte vad jag hade vetat från mina egna erfarenheter. Mitt första lag kunde ha beskrivits som “Land of Misfit Toys” från filmen “Rudolph The Red Nosed Reindeer”. Våra första träningar fick de flesta barnen visa sig hur man tar på sig en handske och ungefär 1/3 av barnen hade inte ens handskar, de var HEMSK. Jag gick ner till Frälsningsarméns butik och köpte några begagnade handskar, oljade in dem och gjorde dem redo för andra träningen. Barnen fortsatte att komma och vi blev bättre för varje träning när vi sakta gjorde framsteg mot vårt mål. Precis som i ungdomsfotbollen arbetade vi med de kritiska framgångsfaktorerna, inget annat, ingen slöseri med tid eller rörelse. Vi använde många av de knep vi använder i fotboll som progressioner, “klar fokus”, gruppinstruktion, passning och frysning, begränsad livescrimmaging, spelarkontrakt, disciplinmodell etc etc. Genom att använda Coach Olsens idéer och vad jag såg på videorna var vi kunna ge varje spelare 16 minuters slagträning på varje tvåtimmarsträning vi hade. Vi slog inte ens “live” förrän i vecka 3 eftersom vi gjorde massor av “slag”-instruktioner och övningar utan slagträn och inga bollar, sedan gick vi till Tees, sedan för att mjuka och sedan slå bollen fäst vid stelen 5′-polig apparat som gör så ont i mina handleder.

Vi gjorde inte “scrimmage” eller gjorde massor av live infield och outfield, vi gjorde massor av övningar utan bollar och boll till hink-övningar. Vi spelade inte catch, det skulle ha varit ett totalt slöseri med tid ( lekte apportera, inte fånga) vi arbetade med frysta kastmekaniker (ja, passa och frysa) övningar. Jag gjorde bara allt till 100 % som Bill Olsen föreslog.

Vi gick in i vårt första spel utan att veta hur vi skulle spela spelet fruktansvärt bra, men vi gjorde riktigt bra framsteg i grunderna. Det slutade med att vi vann den matchen och alla 14 matcher vi spelade det året, till ALLA förvånande. Varenda en av mina barn slog bollen, till och med den mycket överviktiga defensiva tacklingen på 190 pund som under den första träningen missade ungefär varje boll som slog från en tee! Vi skulle konsekvent ha 1-2-3 innings etc på försvaret. Under de följande två åren stannade jag på den här åldersnivån när den här ursprungliga gruppen gick vidare till andra lag. Nästa år vann mitt lag alla våra 12 matcher och året därpå vann vi alla 14 igen, tre år som det dominerande laget i ligan utan förlust i denna åldersgrupp och vi bytte ligor ett år till en Little League som konsekvent producerade Statliga mästare. Vi spelade aldrig i några stora turneringar eftersom vi tyvärr inte hade pengarna för att göra det och vi har generellt sett en mycket lägre inställning till baseboll som vi gjorde fotboll. Baseboll för oss var bara “filler” tills fotbollssäsongen kom.

Moralen i berättelsen är; Prioriteringar är viktiga, progressionsundervisning av de minsta grundläggande detaljerna är viktigt för varje sport, “scrimmaging” är överskattat och bra övningsorganisation med tidsbesparande trick är avgörande. Att ta lite tid att lära av experterna gjorde att jag kunde lära barnen ordentligt så att de kunde ha roligare. Precis som i fotboll har barnen roligare om de inte förlorar varje match, i baseboll har de inte särskilt roligt heller om de aldrig får någon träff eller förlorar varje match också. Det tråkiga var att vi var så mycket bättre än de andra lagen vart och ett av de tre åren jag tränade att vi faktiskt kunde ha spelat upp en åldersgrupp och tävlat. Många av tränarna som jag tränade mot gick till samma Bill Olsen-klinik som jag gjorde, men jag kunde se under uppvärmningen att de inte gjorde vad Coach Olsen föreslog att de skulle göra i uppvärmningen, eller hur de höll handskarna eller hur deras infältare kom i sin ställning eller hur deras slagare kom in i sin ställning. Antingen låg dessa tränare och sov medan Coach Olsen pratade, eller så bestämde de sig för att göra det på sitt eget “bättre” sätt. Jag bestämde mig för att göra det på Coach Olsens sätt och om det inte fungerade så skulle jag göra mer forskning och göra ändringar. Enligt min åsikt har dessa ungdomstränare verkligen misslyckats med sina spelare, våra var så mer fundamentalt sunda, det såg ut som att vi tränade 5 dagar i veckan när vi i verkligheten tränade mycket mindre än något lag i ligan och de flesta av de andra lagen hade barn med erfarenhet i sina lag.

Gå och se andra lag träna i din sport, gå till kliniker som lär ut ungdomsämnen, be en mycket framgångsrik tränare att vara din mentor, de flesta är glada över att någon bryr sig tillräckligt för att vilja lära sig och tycker tillräckligt mycket om dem för att vilja lära av dem . Dina barn kommer att gynnas i slutändan, coaching är coaching oavsett sport.

Leave a Comment

Your email address will not be published.