Med ‘Tänk om? 2’, Randall Munroe är tillbaka för att svara på dina omöjliga frågor

Jag läste först bara om hur MRI har riktigt stora magneter i dem och tänkte: Jag vet att magnetfältet sträcker sig bort från dem. Det kan inte sträcka sig ut för alltid, för när jag tappar mina nycklar flyger de inte iväg till närmaste MR.

Så den första frågan är: Hur långt ut går det magnetfältet? Det kunde jag ta reda på genom att titta på MRT-manualer. Jag läste igenom dessa guider, och de var som: “Om du har detta typ av utrustning, du måste lägga den så långt bort. Och om du har detta typ av utrustning, det måste vara så långt borta. Här är ett diagram som visar de zoner runt maskinen där du inte bör ha någon magnetbandutrustning. Du kan inte ha kreditkort inom detta avstånd.” Och då skulle den nämna det detta Långt ute kan du få störningar med känsliga magnetiska sensorer.

Det var snyggt, bara att inse att på ett sjukhus kan du ha massor av olika utrustning, så det finns en hel komplicerad process för att ta reda på vad som kan gå hur nära en MRT … och sedan skulle jag bara börja googla “helikopter MRI”, ” MRI-helikopterrapport”, försöker lista ut: Har detta någonsin kommit upp? Och blev sedan lite förvånad när jag upptäckte att det fanns en incidentrapport.

Är det något du har läst nyligen som verkligen har upphetsat dig, som du önskar att fler visste om?

Jag känner att allt jag är är en hög med fakta som jag är glad att berätta för folk om. Det fanns ett kapitel om att sönderdela ett järnblock. Någon sa: “Tänk om jag förångar ett järnblock på min trädgård? Vilka konsekvenser får det?”

Jag vet att om du förångar järn kommer det att reagera med syre i luften och bilda järnoxid, som fälls ut till små partiklar som flyter runt. Men jag vet inte vad det gör. Är det bra? Är det dåligt?

Det slutade med att jag kom i kontakt med en expert på järntransport i atmosfären, Natalie Mahowald, som arbetade med IPCC:s klimatrapport. Jag frågade: “Okej, vad händer om du bara injicerar ett gäng järn i luften?” Vilket visar sig vara en intressant fråga som de har tittat på av klimat- och havsgödslingsskäl. Något hon sa som stack ut var: “Om du bor i vinden, och den här järnångan kommer igenom och du andas in den, kommer det att vara dåligt för dig.”

Och jag frågade: “Är det för att det är en metall? Är det giftigt? Är det dåligt för dina lungor?”

Hon sa något i stil med: ”Det är inte så att det är en metall, det är bara att dina lungor ska andas luft. Och det finns bara inte mycket partiklar du kan andas in som är bra för dig.”

Va! Det spelar egentligen ingen roll vad det är. Det är bara inte luft.

Det är lustigt hur ofta det har dykt upp sedan dess. Vi tänker på gifter, eller så tänker vi på hur dessa kemikalier är dåliga för dig, eller så är dessa ämnen dåliga för dig. Men ända sedan jag såg det inramat på det sättet har jag insett hur många olika områden i livet där frågan om, “Är dessa små partiklar som du andas in dåliga för dig?” har, om och om igen, svaret: “Allt som inte är luft är inte bra för dig.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.